dimecres, d’abril 05, 2006

Fes escoltar la teva veu!

Un dels fonaments principals de tota democràcia que es valgui és la participació política dels ciutadans en la discussió dels temes polítics i el seu poder de modificació sobre les decisions polítiques. Amb això el que vull plantejar és que tot i que la democràcia representativa és necessària i efectiva és igualment necessari que els governants escoltin la veu dels ciutadans. Perquè al cap i a la fi, el govern no és del poble i per al poble?

Un exemple clarivident del poder del poble sobre les decisions polítiques el trobem en l'evolució de la polèmica del famós contracte pels joves promogut pel govern francès. Mitjançant el tancament de les facultats, les vagues i les manifestacions, els estudiants i els treballadors han aconseguit modificar una decisió que semblava inalterable i han posat a la picota al primer ministre francès Dominique de Villepin.

El poder de la massa és evident. Les polítiques no poden anar de dalt a baix sense una negociació amb els actors socials. En definitiva, el govern no pot governar sense el vist-i-plau de la ciutadania.

Ara bé, compte amb el paper de la massa. I és que com demostren els referèndums de les dècades més negres del segle XX els ciutadans poden ser manipulats per l'establishment sigui del color polític que sigui.

Per això, cal un ciutadà ben format que tingui una concepció crítica del poder. Un ciutadà que pugui reclamar els seus drets al poder, que sigui capaç de valorar si li estan venent fum o si l'estant manipulant.