dimarts, de juliol 25, 2006

Videojocs: armes de perssuassió massiva


L’era de l’entreteniment simple però massiu del Super Mario BROS, el FIFA el SONIC o el Golden Axe queda ja molt enrere. L’entrada a l’edat adulta de la primera generació usuària dels videojocs ha permès el naixement d’una nova generació de jocs amb intencionalitat social i política.

Que l’exèrcit nord-americà i l’espanyol tenen problemes per acabar d’ocupar les places als seus exèrcits professionals. Solució? Fer una campanya publicitària. Ara bé, les campanyes publicitàries són molt cares. Com obtenir un major enrolament a les files amb uns costos menors? Cap problema, creem un videojoc. Aquesta és la història de la creació del videojoc America's Army. Sabent l’èxit dels jocs de simulació del combat cos a cos, l’exèrcit nord-americà va crear un joc que ha tingut un gran èxit entre els joves nord-americans per la seva lliure distribució a través d'internet. Salvant les distàncies l’exèrcit espanyol ha fet el mateix amb el joc Misión de Paz. En aquest joc l’usuari pot col·laborar en la reconstrucció d’un país destruït.

Però no només els exèrcits utilitzen aquests recursos. Des del món associatiu i contracultural també s’està aprofitant una nova eina d’influència cultural. És el cas del col·lectiu Molle Industria que van visitar el darrer festival The Influencers del CCCB. Aquests activistes italians han creat jocs de crítica social com un sobre el procés productiu de la multinacional McDonalds o una sàtira sobre la flexibilitat del món del treball del demà. Un altre projecte interessant és el programa Peacemaker elaborat per ImpactGames en el qual l’objectiu del jugador és aconseguir l’obtenció de la pau al vesper del Pròxim Orient.

En resum, els jocs deixen de ser jocs per passar a ser armes de persuassió massiva.
Enllaços:

McDonalds: http://www.mcvideogame.com/game-esp.html
Food Force: http://www.food-force.com/index.php/game/downloads/
America’s Army: http://www.americasarmy.com
Misión de Paz: http://www.soldados.com/actualidad/juego/index.jsp
Peacemaker: http://www.peacemakergame.com/

1 comentari:

Eva ha dit...

Uhmmm perque estic lluny i els ordinadors van a ritme de cargol avorrit, pero em moro de ganes de cotillejar les pagines web dels videojocs