divendres, de juny 30, 2006

Postcapital


Com a últim regal al capdavant de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Ferran Mascarell ens ha deixat una exposició polifacètica i innovadora al Palau de la Virreina, Postcapital. El tema de l'exposició? El procés de transició de la política arran de la caiguda del mur de Berlín i la (re)transformació de sentit dels cànons polítics tradicionals d'esquerra i dreta.

Artísticament, cal reconèixer que es podrien haver deixat uns quants calerons més. Si bé els continguts ideats per l'artista Carlos Gairaicoa són prou correctes i, fins i tot, n'hi ha alguns de colpidors (com per exemple la ciutat d'espelmes sota la vigilància permanent d'un circuit tancat de càmeres o un vídeo espectacular d'un joc de guerra nord-americà), cal afegir que no són suficients per explicar la complexitat del món d'avui en dia.

Ara bé, (i aquí és on és la gràcia de l'Exposició), Postcapital té un regal amagat a la fi de l'exposició. Quan comences a renegar del bonrollisme socialista, arribes a una sala d'ordinadors on està el veritable valor tangible de l'Exposició. I és que en cada un dels ordinadors trobareu una selecció excepcional de llibres, vídeos, cançons, i una gran base de dades relacionada amb el món de la política... Busques una entrevista d'Ali G amb Noam Chomski? Vols imprimir-te Imperi del filòsof italià Antonio Negri? No busquis més, per 1,5 €(preu estudiant) podràs fer-te'n les còpies que vulguis o sobrecarregar el teu MP3 (ai, merda que no estic a la moda dels IPOD) i el teu Gmail amb els continguts més diversos. En resum, una petita biblioteca lliure especialitzada que cal aprofitar el temps que duri.

Per acabar, una crítica. Entenc que estem en una ciutat (entre comilles i recalco lo d'entrecomilles) d'"esquerres" però crec que podrien haver fet un esforç i haver posat més continguts liberals.

Web: http://www.postcapital.org